niin

niin

Klik

28 Jul 2015

WHAT TO DO BEFORE INTERVIEW






Assalam peeps,












Baca tak title kat atas :) Nak buat entry pasal interview, kemain uolss baru pergi satu interview dah buat entry.Haahaha. Okeh entry ni sebab nak tolong anyone yang nak pergi interview, so tak payah laa pening-pening macam aku. 


1. First thing first :

  • Update or edit korang punya CV or resume awal-awal if ada something yang korang nak tambah or kurangkan (aku edit balik, sebab tu cv awal tahun ni yg aku buat, buat pon rushing so aku edit bagi nampak lagi kemas, padat, and 3 page)
 
  • Tengok balik iklan pasal job interview korang scope kerja dia apa and company requirement dia (contohnya pasal research, so research scope kerja dia so on so forth)
 
  •  Buat script untuk story pasal diri sendiri. Ini sangat penting !!!! ( Story pasal :- 
                    - asal mana, 
                    -hobi
                    - belajar kat mana, ambik course apa
                    - role model kau sapa
                    - pasal family
                    - story pasal apa yang korang buat kat campus
                    - join club apa, program sukarelawan korang join
                    - ambil subjek apa and macam mana 


  • Maybe korang pikir macam tak relevan all those thing, tapi korang kena ingat, yang interview tu orang/manusia. He or she nak tau pasal korang not just in a paper (exp: Cv) diorang nak kenal personaliti korang ni macam mana, someone yang passion ke, yang nampak berdedikasi ke, yang rajin or yang malas or halai balai, dia dapat tengok dari apa yang korang cita dekat atas, macam interaction korang dengan kawan-kawan, pergaulan macam mana.
 
  • At the same time interviewer tuh akan tanya pasal apa yang korang tau and faham pasal scope kerja and pasal apa yang company buat. So yang ni kena buat banyak homework :)



2. Next :

  •  Susun dokumen-dokumen penting:
                      - CV
                      - Transkrip Degree 
                      - Result latest Uni (kalau tak dapat transkrip lagi)
                      - Diploma
                      - Transkrip matrik ( untuk sapa yang masuk Matrik)
                      - Result SPM
                      - Sijil berhenti sekolah menengah
                      - Sijil sijil dari Uni
                      - Sijil sekolah menengah (start form 4 punya)
                      - Reference letter (kalau ada)



* Ada yang aku search online, suruh letak ic, then sijil lahir, bagi aku tu semua tak penting unless korang orang Somalia or foreigner kot, tapi still depends jugak ikut interviewer korang) But, jangan lupa bawak salinan ic, takut nanti company tuh  mintak :)


* Susunnn semua benda alah dari CV sampai laa reference letter tuh dalam clear folder, sebab senang orang interview tu nak tengok nanti.





* Pic kat atas tuh clear folder, susun cantik-cantik dalam nih start from the Cv, latest things sampai yang sekolah menengah punya.




3. Third :

  •  Lepas tuh, dokumen yang list dekat no 2, sila buat salinan/ copy dan perlulah disahkan. Seeloknya disahkanlah ye
  • Dokumen yang disahkan masukkan dalam sampul and then dekat sampul letak nama korang and details untuk contact. Sebab interviewer tuh interview ramai orang mana dia nak ingat, mestilah dia malas nak bukak envelope tuh nak tengok nih dokumen sapa kann  
 


4. Fourth :
  
  • Lastttt sekali, pakai baju yang proper yang sopan contohnya baju kurung for girls and baju kemeja + slack for guys. Jangan pakai mekap tebai-tebai unless uolls pergi interview stewardess or etc. jangan pakai perfume kuat sangat, sembur sikit dah leer.
  • Datang awal is a MUST + WAJIBBUL GHUNNAH 
  • Jangan nak main phone sangat, sapa yang nak bagi kerja dekat manusia yang jenis lekat dekat fon kannn?






Tu je kot so  far, hahaha. happy Interview-ing :) Btw, please pray and doa for me jugak for the upcoming interview in the future, hope korang pon sama. Byee peeps :)
Picture in this entry all credit to Google.



 
 

4 comments: