niin

niin

Klik

27 Jun 2015

CARA PING BLOG DENGAN - PING-o-MATIC






Assalam peeps,






Kat entri nih nak share cara nak ping blog guna Ping-o-Matic. Apa itu Ping ?? Ping adalah singkatan untuk Packet Internet Groper, yang mana Ping berfungsi untuk maklumkan kepada server-server bila content blog korang tu dah bertambah atau dah diupdate. teknologi ni dah lama dah since 2001 lagi, tapi aku baru je kenai si Ping nih -.-' LULz



Kalau kat Ping-o-Matic nie pon lebih kurang macam ping-ping yang lain (dah macam ping pong pulak). Yang mana dia sediakan servis untuk update search engine dengan content blog kita tuh. Jom tengok cara nak ping blog dengan Ping-o-Matic :)



Cara nak Ping blog:

 
1. Mula-mula pergi ke website Ping-o-Matic

2. Masukkan blog name, blog home page korang macam kat bawah nih.





3. Lepas tu click "Check All"






4. Last sekali of coz klik "Send Ping" tuh








Yeayyy, dah siap senang je kan :) Byeee.lulz

12 comments:

  1. tapi kann.. ping ni nanti SEO akan pergi ke website dia dulu baru blog kite. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, yeke , takpelah at least kena ping, hahaha :P

      Delete
  2. dah lama tak buat ping ni, nasib baik terbaca entri ni..

    ReplyDelete
  3. wahhh..senangnyee..nak try jugak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang kan , nanti sy update ping yg lain pulak :)

      Delete
  4. yay dah buat! Thank you for sharing :)

    ReplyDelete