niin

niin

Klik

30 Jun 2015

CARA MENGHILANGKAN JERAWAT








Assalam peeps,







Hye nak buat entri pasal jerawat lah pagi pagi ni, sebab so far semua orang of coz akan naik jerawat, dia depends setiap orang either sikit or banyak or terek ke tak je. Macam aku je kawan yang muka dia naik jugak jerawat tapi, lepas jerawat hilang nampak flawless jeee balik kulit, kalau aku tak la.ZZzzz T.T Sapa yang macam aku jugak ?? 



Jerawat nni ada banyak cara nak treat dia, and its depends dengan jenis jerawat yang ada. Jerwat ada dua jenis, which is jerawat aktif or bekas jerawat.

Jerawat aktif:

  • Menonjol
  • Nampak memerah
  • Rasa sakit (especially bila tekan)


Bekas jerawat:

  • Tak sakit
  • Kempes sikit
  • Warna mula menghitam atau gelap



Cara nak atasi jerawat ni, macam-macam jenis cara ada, aku pon ada jerawat, tapi nasiblah dah tak banyak. Banyak cara jugak yang aku try, tradisional tak tradisional, ubat tak ubat, segala jenis krim, pembersih muka. Haha.



First, kalau yang dah naik jerawat, means jerawat aktif tuh:

  • Cuci muka 2 kali sehari, minima
  • Jangan picit, tekan and segalalah (pantang nih, serius tak tipu, kalau tak mesti ada bekas jerawat nanti)
  • Pakai toner (ni pon wajib, wajib sangat, toner ni aku pakai selepas cuci muka, or sebelum cuci muka bila aku keluar rumah, alang-alang nak buang sekali habuk, debu, makeup semua)
  • Minum banyak air putih
  • Malam jangan lupa pakai krim malam, selalu dekat jerawat aku letak sikit, esok dah kecut, bole jugak letak Oxy


Cara lain yang aku buat;

  • Madu - amik guna sudu plastik, guna kapas letak dekat tempat jerawat dalam 30 minit, bilas dengan air suam
  • Tomato - hancurkan tomato tuh, letak dekat tempat jerawat dalam 10-15 min, selalunya akan rasa sakit sikit sebab tomato ada efek halang jerawat, bilas dengan air
  • Timun -  sama jugak dengan cara-cara kat atas






Ni je la cara yang paling senang, murah nak hilangkan jerawat, setiap orang masing-masing tak sama cara dia, so depends on diri sendiri. tapi kalau nak cepat, efektif, flawless bole try guna SK-II, member aku pakai yang set biasa ja and yess result memang tip top, kulit flawless je.



Skincare Fazura jadik duta pon not bad, ramai jugak kawan aku pakai. Yang aku aku pakai Wonder Glow dengan  IPOW, dua-dua tuh best pakai, tahan lama and result pon best. Nak advice, untuk any krim Day cream or Nite cream pakai sikit je, biar satu lapi, rugi sangat kalau pakai berlapis-lapis sebab efek dia sama ja. macam aku banyak membazir sebab , bukan main banyak berlapis-lapis nite cream aku pakai, konon nak cepat efek.Zzzz Jangan membazir je. IPOW dengan Wonder Glow dua-dua tuh tahan lama dekat 3-4 bulan jugak sebenarnya





Boleh jugak tengok PETUA HILANGKAN JERAWAT





Okeh, byeee nak membbel yang tuh jaa :)






11 comments:

  1. farra selalu guna yg tomato tu kalau muka start kluar jrawat..mmg berkesan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjadi kann, sy pernah guna dalam 2-3 kali, not bad jugak :)

      Delete
  2. saya sudah coba tomat, awalnya berhasil tapi muncul lagi kak :(
    saya pengen coba madu, tapi apakah harus madu asli ya kak yang bagus??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tomato, coba lagi, awal2 mmg macam tuh, ada lagi jerawat yg ada. Kalau madu, cuba guna madu asli, bole jugak campur dengan serbuk kayu manis

      Delete
    2. oke deh ;) akan saya coba lagi nanti. Thanks ya makcik atas tips nya :D

      Delete
  3. nice tips. sebab kesan kerawat tu memang buat orang sedih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. tulaa, jerawat ni buat rg down segala lah

      Delete
  4. thanks for this useful information. i really hate how my acne show up and I'll try these tips :)

    http://clique4yourself.blogspot.com/
    http://clique4yourself.blogspot.com/
    http://clique4yourself.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. lyliana, fara pulak jenis buat tak tau je kalau naik jerawat, tunggu dia surut sendiri je, tapi makan masa dalam 3-4 hari jugak la nasib baik lah jenis muka tak sensitif sangat, tapi apa2 pun nice tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyaa, senang kalau jerawat susut mcm tuh, lia, kadang2 stress tunggu pernah ada parut jerawat dekat setahun T.T ,now nasib dh kurang ;')

      Delete