niin

niin

Klik

3 Apr 2015

APA ITU P.S.M. ?



Assalam





Website tuh bukak guna Hp


P.s.m tuh apa, anyone yang pernah apply or isi kerja kerajaan mesti ada jumpak pasal p.s.m nih. Tapi tak semua orang tau pasal p.s.m nih, aku pon tak tau tadi baru je sibuk-sibuk isi application untuk SPA , lepas tu ada bahagian p.s.m , amenda laa aku ingat benda nih tadi. P.s.m. nih maksudnya per se minit . Function benda adalah nak tengok dalam masa seminit berapa perkataan yang diri sendiri mampu ditaip. 



Manually boleh je diri sendiri buat untuk tengok p.s.m. nih. Bukak je Microsoft lepas tuh taip perkataan yang terlintas dalam kepala otak masing-masing. Tapi kalau nak valid, boleh je taip sambil refer satu ayat, jangan lupa pulak set masa untuk seminit. Lepas tuh sendiri kira. 




Tapi, kalau nak lagi valid boleh try dekat website nih 10fastfinger . Seriously best giler website nih, korang boleh check berapa banyak word yang diri sendiri boleh taip, lepas tuh, result korang boleh simpan. Aku siap practice berkali-kali dah.








Asanlnya aku punya word in minute tuh agak rendah sebenarnya dalam 38 Words Per Minute (WPM) tapi lepas practice banyak kali result paling tinggi dapat 44 WPM .Hehee :) . BTW ada yang aku baca kalau untuk application kerja kerajaan paling minima around 35 WPM, so kena selalu lagi practice.



Macam gambar kat atas tuh, ada perkataan dekat situ and taip je secepat or sepantas kilat yang boleh, tapi jangan lah dah kalut taip, huruf semua tunggang langgan, nanti words yang salah dikira sebagai wrong words rugi lah, WPM pon jadik rendah. Sebelah tuh, memang dah set siap2 1 minute, lepas habis je timing, immediately dia akan stop and terus calculate WPm korang. And result as below; Contoh je ye




Result yang keluar :)




Heeee, kat atas tuh result aku yang paling latest sebelum aku buat entry nih, haha. Boleh tengok yang dia ada siap tunjuk keystroke lagi. Keystroke tuh amenda pulakEvery key you hit on the keyboard to type a letter is one keystroke. The calculation also considers if you have to type uppercase letters or language specific letters who need 2 keystrokes to be typed (for example "A"). For example "quick" needs 5 keystrokes whereas "America" needs 8 keystrokes. Tu lah keystroke, sila paham sendiri BTW.






Okeh, bye adios , wasalam.Nak gila layan drama The Originals, nak tengok Elijah Mikaelson saya. muahaha


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




-Do you wanna marry me ? -
-I do- :))




1 comment: