niin

niin

Klik

17 Mar 2015

GUARDIAN ALOE VERA GEL REVIEW

Assalam peeps,



Guardian Aloe Vera Gel (100 ml). saiz kecik senang nak bawak travel :)


Harini nak buat review pasal Guardian Aloe Vera Gel. Okeh sebelum tuh, aloe vera is mostly and widely known used kat kulit either kat muka, badan and other sparts of body lah, sebab aloe vera dia ada cooling effect yang buat orang suka pakai. Example waktu kecik-kecik dulu pernah lah aku baca if terkena api  letak aloe vera konon nak bagi sejuk or nak bagi burn tuh cepat hilang pedih dia.


Tapi nih Guardian ada keluar produk Aloe Vera Gel, aku rasa dah lama (berkurun dah aku rasa) dah produk ni keluar tapi aku yang baru nampak and baru try.Hehe :)


First impression, Lulzz. Aku SUKA sebab dia sangat sangat sangat cepat meresap masuk dalam kulit, pastu dia takde sticky feeling lepas sapu dekat kulit. So tak payah risau kalau pakai Aloe vera gel nih, sebab korang seriously selesa pakai, lepas sapu rasa macam xpakai pon sebab memang cepat dia meresap masuk dalam kulit. Yang BEST sebab bila sapu, boleh rasa cooling effect aloe vera. Lagi satu aloe vera gel nih contain 100% pure Aloe Vera :)

Small portion of gel, no colorant. Water-gel like


Gel nih,FREE from ALCOHOL sangat sangat sesuai untuk moisture kan kulit especially yang kulit kering macam aku T.T. NO FRAGRANCE and NO COLORANT , boleh tengok sendiri dekat bahagian depan produk. Bestkan, dah lah murah.Heee


Senang sangat nak swap, ni aku just pusingkan ja atas tangan

 Aloe Vera Gel ni boleh jugak apply dekat muka, neck, kaki, perut untuk hilangkan stretch mark (maybe tak completely hilang tapi, ada yang aku tgk dia boleh kurangkan) .Boleh jugak act as  hair leave-on conditioner, face lotion, face moisturizing mask, sleeping mask, eye mask, lip mask, lip balm, makeup base, body lotion, hand cream, use as cuticle oil, soothing cream/lotion



Cepat meresap dalam kulit :)


So, kalau keluar tengah panas or buat apa-apa outdoor activity boleh pakai Aloe Vera Gel nih untuk elakkan sunburn. Aloe Vera Gel nih bukan macam sunblock yang ada SPF bagai, tapi sesuai pakai, sebab dia dapat kurangkan sunburn yang dapat time dok berjemur tengah panas tuh.


Aloe Vera gel nih boleh jugak treats acne, yang jerawat biasa-biasalah yang baru nak keluar kalau yang teruk tu, aku tak tau pulak. kalau yang ada redness kat muka pon boleh apply jugak, untuk reduce redness. Kat tumit pon boleh letak, kan benda alah ni boleh apply from head to toe, rambut pon boleh.


BTW, Aloe Vera Gel nih ada dua saiz :


  • 100 ml RM 5.90
  • 250 ml RM 8.50

Aku beli yang kecik sebab baru nak try, lagi pon kalau beli yang kecil lagi senang nak bawak and letak dalam beg. kalau nak beli pergi je Guardian, confirm ada :)











Bye & happy reading :)







52 comments:

  1. aloe vera ni bagus untuk redakan sakit akibt melecur kan kan? anyway jemput singgah blog kita gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, nak nak pulak kalau sunburn wajib lah pakai. Hee :)

      Delete
  2. betul2 aloe vera mmg terbaik
    ..I GUNA ALOE VERA 92% BEST SSANGT MEH LA GUNA UTK MOITURE, PARUT N MCM2 LAGI LA X DIRAGUI KLU GUNA NATURAL PUNYA BARANG ...I BELI NGN KWN MURAH KOT SKLI NGN POSTAGE RM30 JER ..CEPAT DAN SENANG X YAH NK G KEDAI .. JAP KLU SSAPA NK I BG NO DYE WS JER TNYE 01152897268

    ReplyDelete
    Replies
    1. 97% aloevera blehkah hilngkan JERwat pASIR??

      Delete
    2. Yes sesetengah boleh tapi try guna aloe vera dari FaceShop, yang ni Mua pon cakap sesuai, apply daily after cuci muka biar dalam 30-45 min je then basuh. Gud luck

      Delete
  3. aloe vera guardian ni boleh hilangkan kesan burn x? ( jdikn kulit back to asal). kesan burn disbbkn kem 2mggu . kulit jd gelap .uhuk3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kesan burn sebab kena api or iron ke, better pakai BioOil, memang berkesan pakai parut akan pudar and lama2 hilang.

      Utk aloe vera dia more kepada sunburn saje. satu lagi pantang makan macam kicap, milo untuk kurangkan kesan hitam pada parut

      Delete
  4. wow 250ml rm8.50? beli kat guardian sabah rm24 T_T ..mahal giler,jauh bezanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa. mahalnya ./ Takpe try tengok kat online kot2 dapat murah

      Delete
  5. no halal in there.. is it totally aloevera ? or there some other ingredients in there which is I quite doubt about it ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup there is no halal logo there. I am not sure what u mean by other ingredients in the product. but aloe vera is from plants, plus if there is a chemical added which is ethanol.


      The level must be very low, thus cannot be said as non-halal. But if u doubt with this product, no worries there is vast of others product that available or maybe u can straight get the aloe from the plant it self :)

      Delete
    2. Ethanol is an alcohol and in this product, bo alcohol presence so it is halal. Other than that i want to add some of the benefit which is it is suitable for all skin types whether you have sensitive skin as no colorant and fragrance in the product. It also use the safest preservative in pharmaceutical product.

      Delete
    3. Heee..thx for explaining more @farah nadiah :)

      Delete
  6. Salam...nk tanye kalau waktu malam guna sebelum tido pastu esok basuh muka boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam ikut jenis aloe vera jugak guna and jenis muka, sbb takut alau muka berminyak nanti naik jerawat ke ape ke.

      Tp kalau nak pakai bole guna yang brand Body Shop, yg tu mmg multi function pakai kat rambut pon bole :)

      Delete
    2. kalau body shop punya berapa ..?? sbb tngok yg faceshop mahal gila

      Delete
    3. @mohammad izzat yg bodyshop tak ingat berapa tp Faceshop dlm rm28-29 mcm tu, berbaloi sbb tahan lama

      Delete
  7. Yang guardian punya ni mmg best. Tak sticky and meresap. Sebelum ni i guna yang nature republic, tapi sticky and tak meresap and mahal skit. Kulit jd extra berminyak. So far guardian is the best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, best je feeling bila pakai plus harga murah mampu sangat beli. :)

      Delete
  8. Salam. kalau kulit berminyak and jerawat pasir boleh guna yg ni tak? T.T kalau tkboleh, u can suggest tak any product non alcohol yang bagus2 for my skin. tqq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, klau jenis kulit berminyak:

      -Cuci muka 2 kali sehari SAHAJA (2 kali saja tau jgn lebih)

      -Bila keluar make sure pakai moisturizer yg ada SPF yg resap dlm kulit.

      -Jgn pakai foundation: Pakai BB cream or Cc cream sahaja

      - Tiap malam pakai mask, aloe vera mcm kat atas lepas cuci muka pakai dlm 30 minit, then basuh, lepas tu pakai toner.

      - Minum banyak air

      Delete
    2. It will be better and more efficient to apply this mositurizer after apply the toner. And for the foundation, i think its okay to wear but try to search non comedogenic product that will inhibit your pores being clogged. Bb cream also can be recommended as some of them can fade the acne scars. This product also can be the primer of your make up as this product contain glycerin and the glycerin makes your make up which is most of them is liquid base stick to your face better and for a long time.

      Delete
  9. wahhh!! aii baru jer beli harini.. pastu saja google.. ternampak blog uu.. hehe.. rasa tak sabar pulak nak pakai.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai anon, thx visit blog saya, hope dapat benefit from the review :)

      Delete
  10. Klu pki utk hilangkan burn ok tak??and lepas pki better basuh or not??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay, tp kesan dia dlm seminggu dua or lebih. Lepas cuci muka , pakai dlm 30 minit saja then cuci, elok untuk lembapkan kulit

      Delete
  11. Sy trslah pkai skin cre n mke abis kluor jrwt stu mke..ko pkai aloe vera ni ok x ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok sngt, sy ad mslh mcm awk jugak dlu. now dah flawless 😘

      Delete
    2. Waaa *clap clap* Nak tau jugak awk pakai ape. Share la produk :)

      Delete
    3. Sy tersalah pakai sabun muka .. n muka kuar bnyk jerawat .. bleh ke pakai alor vera ni untuk rawat msaalah muka ?

      Delete
    4. Saya tersalah pakai sabun muka . N muka trus kuar bnyk jerawat .. bleh ke pakai gel aloe vera ni ?

      Delete
    5. @syuk Hee saya pon ada masalah yg sama, tp sy try atasi dgn:

      - Cuci muka 2 kali sehari saja
      - Cuci makeup/bb cream/bedak/any makeup guna makeup remover
      -pakai moisturizer
      -wajib pakai sunblock (* contoh mcm day cream/bb cream dh ada spf paling kurang spf25 pon dh okay)
      -Try Topicil / Dalcin T (*tanya dekat farmasi confirm diorang tau, sangat efektif nak bunuh jerawat)
      -Pkai mask mcm aloe vera lepas cuci muka selama 30-45min then cuci
      -pakai krim mlm/ moisturizer

      Delete
  12. sy baru beli tp yg watson punya. function sama je kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tak sure la awk yg Watson punya, tp make sure tgk dia ada chemical tak, mcm alcohol. Sbb if ada alcohol kulit akan kering sikit if pakai.

      Delete
  13. Saya pakai yg kecik, dlu jerwat bernanah dan teruk skrg hilang, hanya tggl parut. superb!👏🏻

    ReplyDelete
  14. Hi sis nak tnya pakai guardian aloevera ni lepas pakai tunggu kering cuci me atau besok pg bru cuci CTH pakai malam ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ziabella Pakai lepas cuci muka time malam selama 30-45 min jetau. Jgn lebih sbb takut kdg bole clog pore/berminyak

      Tp lepas buat mask then cuci mmg best sbb kulit rasa lembutt jee

      Delete
  15. Saya nak tanya.. penggunaan aloe vera ni just sapu biar ke atau sapu then kena basuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapu je pun boleh.. Tak payah basuh muka balik.. Sy memang buat mcm tu.. Kulit terasa sangat lembut..

      Delete
  16. Saya nak tanya.. penggunaan aloe vera ni just sapu biar ke atau sapu then kena basuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sapu, lepas tu basuh, buat ala ala mask. Kalau nak sapu lepas tu biar sampai esok makesure sapu nipis nipis je. :)

      Delete
  17. Lol i baru beli. Then dah pakai for a few days. Tp dh nampak parut jrwt mcm makin pudar. InsyaAllah:)

    ReplyDelete
  18. kalau nak hilangkan parut kudis boleh ke guna benda ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure la, tapi try la sapu, kalau xde rasa pedih ke ape. Try continue guna

      Delete
  19. Kak, klu pakai direct dri pokok sunburn boleh hilang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi bagus kot, sebab natural jee. Sbb aloe vera effect dia cooling

      Delete
  20. Kak, klu pakai direct dri pokok mcm mna eh ?

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum. saya nak tnya kalau untuk muka yg kering dan mengelupas sbb silap pakai produk okay tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jee, tapi make sure kalau pakai tebal kena basuh. kalau nak biar semalaman sapu nipis nipie je. Kulit kalau kering elakkan pakai product yg ada alcohol. Boleh try skincare SIMPLE dekat watson ada, brand top UK

      Delete
  22. Boleh ke kalau tak cuci aloe vera tu sebelum tidur?

    ReplyDelete