niin

niin

Klik

23 Mar 2015

ARE U A BIG SISTER LIKE ME ?



Assalam peeps,








Baca headline tuh, hampa BIG SISTERs ke tak macam aku. Aku nis spesies big sisters yang tak berapa nak big sangat, sebab aku jenis pemalas sikit. LOLs payah sangat kalau ada penyakit pemalas macam aku nih. Aku tak berapa nak rajin update dengan adik-adik apa diorang tengah buat bila aku jauh, mcm sekarang lah. Mostly message or Whatsapp ja, kalau call tu jarang sangat sangat.



Tapi mesti semua ada feeling macam aku nih, ke aku sorang ja macam nih. Tadii ada terbaca pasal 10 Struggles Every Big Sister Knows To be True kat seventeen.com 



You're expected to set a good example for your siblings. It doesn't matter that you think your mom sets her standards way too high for a 15-year-old. You have younger siblings who look up to you, so you better be on your A-game at all times!


LOLs betui sangat, bila ada adik kat bawah, kena jadik example yang best-best. Tapi paling selalu sebab studies la, kena behave elok-elok (walaupon aku selalunya tak elok mana.Zzzz)




You think your parents totally let your younger siblings get away withway more than you ever did. Seriously, mom? I wasn't allowed to be on the computer until 10:30 at night, or go to movies on school nights!


Ya Allah statement nih, tak payah cakap lah, aku sendiri tak larat pertikai + persoal + pikir. Kenapa? Why ? Why ? Porke ? Aku dulu tak boleh pon buat macam tuh, semuanya mak dengan bapak yang decide. Aku dulu kecik-kecik time untuk main kat luar selalunya pukul 6, time petang-petang kenapa adik aku boleh keluaq main awai lagi dari aku. Hahaha, silly sangat statement aku tapi still WHYY ?? 



Dulu aku kecik-kecik minat kucing, memng nak bela sekoq, tapi bapak iolls tak bagi, tapi la nih dah ada sekoq kucing kat rumah nama Oli, kucing adik aku yang last sekali, kenapa adik aku boleh bela, WHY not me WHYY ? La nih bapak iolls dah minat kucing, awat time aku dulu tak minat. T.T    Tapi still aku buat Oli tu cam hak aku. Kahkah :)




Your parents basically treat you like a free tutor. Math homework? Go help your little brother! SAT prep? Go help your little sister! You're basically their in-house guidance counselor.


Yang nih tak payah cakap lah, aku nih memang pangkat pensyarah-guru besaq-cikgu-tutor kat rumah. Hahha. Aku memang tak kisah yang nih, tapi masalah nya aku nih tak dak bakat jadik cikgu. Memang aku garang kalah singa lah time ajaq adik aku. 

Sebab tu lah, protes + tak mau sangat-sangat bila bapak iolls suruh apply cikgu dulu. Yalah, time aku happy, memang lah kesabaran aku tinggi, ajar pon elok-elok. Try ajaq anak murid time aku tengah kebuluran, mau kena telan sorang-sorang nanti.



 Whenever your younger sibling gets in trouble, your mom yells at you.You were the one who was supposed to be watching them, after all!

Ni pon sangat sangat lah selalu jadik. Kita pulak yang kena marah, kenapa pulak marah kitaaa, bukan salah kita pon. 



And whenever they really are at fault, they don't get in trouble because they're "too young to understand." Um, that's not fair!

Totally not FAIR :|| Selalu jugak kena kalau adik buat salah, kita yang kena marah. Konon sebab im the sister. okay :|


You feel weird when they start to grow up, and have crushes and go to parties. Seriously? Where has the time gone? Your baby sis is going to be in HIGH SCHOOL!!


Ni pon betol sangat. Hari tu waktu cuti sem lepas, adik aku yang perempuan, Farah bagi nasihat kat aku. And i was like 'Woow, seriously, u give me an advice and a good one" . Pastu nampak she become more responsible, and suddenly aku feel amazed. I feel like, woow, u've grown up. Lepastu, adik aku yang last dah masuk high school tahun ni, aku still rasa yang dia tuh macam baby kadang-kadang. Lepas tu, kadang-kadang saja berdiri tepi Fariss tengok dia dah tinggi mana, and dia dah nak reach aku punya height, baru form 1 :| Si Farah tuh tak payah cakap lah, dia memang sah-sah tinggi dari aku T.T







Bye toodles :)

p/s: Having test this Friday, and i have up to 10 journals to cover about the topic and i hate it.sobssss. Pray for meeeee

No comments:

Post a Comment