niin

niin

Klik

26 Oct 2014

Cara Bezakan Daging Babi



Salam peeps,


Well kalau check entry most viewed dalam blog aku ni banyak pasal Cara Nak Bezakan Kulit Babi dalam produk macam kasut, baju, insole & etc. This entry, pasal cara nak bezakan daging babi dengan the rest of daging macam lembu, kambing, biri-biri or kerbau.


Cara nak bezakan:

1. Warna/ Colour
 Ni adalah benda paling obvious skali unless u r color-blind person lah. Warna untuk daging babi pucat daripada daging-daging biasa. Warna daging babi a bit like a pink. Senang cita pucat/ pale lah. Contoh macam pic kat bawah nih, tapi some ada yang lagi pucat sebab daging still fresh.






2. Urat daging

Kalau urat daging lembu/ kambing/ biri-biri akan nampak lagi menonjol(boleh nampak line-line daging) compare dengan daging babi. Daging babi urat daging tak menonjol. Boleh nampak beza dekat pic kat bawah. Lagi satu, kalau daging babi nampak macam kenyal sikit compare dengan daging lembu yang lagi solid




3. Lemak

Lemak pada daging babi adalah lebih lembik berbanding pada daging lembu yang nampak more berserat dan kaku. Lemak kat daging babi nampak sangat basah plus susah nak dibuang dari daging compare to daging lembu.




Kadang-kadang tu kalau gi beli barang dekat supermarket, of course dekat Malaysia mana ada diorang letak those daging in same section. Selalunya non-halal hub ada section dia sendiri. tapi kalau overseas for sure tak la, tapi still depends on certain country & supermarket tu sendiri. Kalau kat negara luar aku rasa confirmlah ada tag dekat setiap daging-daging tu, chances nak beli daging babi of lah sikit.


Unless korang, terbeli ready made punya makanan yang maybe ada pork/bacon/ham/minced maybe dalam roti/pizza/spaghetti sauce & etc. Sebab ada jugak chicken ham punya term, terkezut aku time gi bakery nampak chicken ham.




Okay, byee.


p/s: nak sambung baca jurnal cheese yang boring lah sangat,sangat,sangattt ;(












No comments:

Post a Comment