niin

niin

Klik

27 May 2014

PRAKTIKAL as if LI

Asalam peeps,


Lama sangat sangat dah tak menulis blog,sebab saya busy. BUSY sangat !! Haha. Bila tulis aku blank-.-''

Bila Li,
Macam-macam boleh jadi. Bila Li ni,nak-nak pulak kat tempat orang fefeling dia lain. Aku Li kat Sabah sekarang,heee. So kami ni dah pusing-pusing satu Sabah.

Proudly aku boleh buat statement yang kami dah mostly cover satu Sabah :)  #sadly #Tawau ke yang tak pergi lagi  :(

Jadik backpakers pusing-pusing Sabah, aku rasa macam dah jalan  and kenal jalan sana.hee

Tempat-tempat yang best Jalan kat Sabah ni:

*Pulau Labuan

Tempat banyak coklat,haha,shopping la coklat banyak-banyak. Kami even pi mandi dekat pantai mana ntah,aku tak ingat nama. So far,Labuan . Okay la ,takde la best sangat,takde la boring sangat. Yang ada aku baca kat twitter budak mana nth cakap " Labuan tempat orang oil ang gas hilang pedoman" haha. bengong gila statement dia. Maybe sebab situ memang berlambak club bagai. Even hotel bajet yang kami stay time tu pon ada maknyah -.-''


*Pulau Tiga

Best pulau everrrrrr!!! Pulau Tiga or Survivor Island. Why nama survivor island?  Sebab dulu, around 1992 kot, pulau tu jadik tempat untuk Program Survivor. Pulau Tiga ni cantik gila - gila. Kami stay 4 hari 3  malam. Aktiviti full tiap hari.haha. Aktiviti:

-Mandi pantai sampai gelap :p
-Jungle tracking
-Mandi Mud Volcano
-Kayak tengok coral yang superb cantik
- Snorkeling di tepi-tepian.haha
-Pancing ikan
-Bakar ikan

*Sepilok, Sandakan
Kami stay dekat Sepilok dalam 3 hari je. First day stay dekat Sepilok Jungle Resort. Very recommended to stay there. Tempat cantik plus bilik dia murah. Time kitorang stay sana, most yang datang semuanya foreigner, kami je satu-satunya tourist local,haha. Staf of coz lah local. Tapi cafe dalam tu agak mahal standarlahkan. Sana kitorang jalan-jalan:

-Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre (jalan2 tgk orang utan, better pakai outdoor outfit,sebab ada jungle tracking jugak)
-Sun Bear Rehabilitation Centre (aku tak tau apa yg best sangat, tapi masuk jugak tengok.haha )
-RDC (tak ingat pulak nama penuh dia apa, tempat ni cantik, plus ada tree top walking,pastu pasal pokok, orkid semua bagai)
-Muzium Warisan Sandakan (pusing-pusing situ tengok history pasal Sandakan :) )
-Thousand Stairs (Thousand sangat.hee pi sana tengok sendiri)
-Agnes Keith House (rumah foreigner writer yang pernah stay Sabah dolu-dolu)
-English Tea House & Reastaurant (if penat jalan naiktangga pusing rumah Agnes tu, bole pi maka kat sini sambil tengok laut depan tu)

Kami pon tak round Sandakan habis sebab second day dah stay dekat hotel area town, if datang Sandaka ni bole gi tengok Batu Sapi, Proboscis Monkey, fireflies & Taman Buaya.

*Mahua Waterfall Tambunan
Air terjun kat situ sumpahhh sejuk gila.haha Tinggi la jugak, tak silap around 17meter. Gigih kami konon-konon nak mandi bawah air terjun tu, sakit jugak la bila air jatuh kena belakang badan tuh. Pastu siap bawak nasik lemak, homemade lagi tu.

*Kudat
Yang jalan-jalan Kudat, tempat Li yang baik sangat bawak kami jalan sana.huhu. Kudat the-so-called The Tip of Borneo, sebab kalau tengok map Kudat ni paling hujung bahagian atas dekat Sabah ni or Borneo. Kat Kudat nih, jalan-jalan dekat Tanjung Simpang Mengayau. Kami usaha jugak konon mandi pantai dekat sana, padaahal time tu memang panas gila kot. tapi pantai superb, cantik sangat T.T crystal clear, wave dekat situ agak kuat jugak sikit.

*Kundasang
Tempat sini sejuk sangat, sampai heater pon tak panas,bukan heater bilik aku ja,bilik member aku pon sama.haha air suam-suam je. Sini memang banyak sayur,pilihlah, Kundasang ni aku rasa lagi sejuk dari Cameron. Kat Kundasang nih ada tempat nama DesaCattle, tempat yang konon-konon kat New Zealand lah sangat.haha

3 comments:

  1. teringin nk pegi pulau tiga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silalah pergi,confirm happy gila stay sana

      Delete
    2. Silalah pergi,confirm happy gila stay sana

      Delete