niin

niin

Klik

17 Feb 2013

MOIST CHOC CAKE RECIPE



Salam peeps,









Tengok title entry aku nak tulis pasal recipe choc cake, cake nie moist sebab aku kukus bukan baked. So dia tak kering macam baked cake.





Okay first sekali:

  • 1 suku cawan tepung gandum
  • 1 sudu tepung penaik
  • 1 sudu sodium bikarbonat
*Campurkan dan ayakkan bahan-bahan di atas




Yang kedua :

  • 1 cawan  serbuk coklat (jenis apa-apa pon tak pe, aku guna Van Houten)
  • 3/4 gula (sukat guna cawan yang sama)
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak sayuran
*Bahan-bahan yang kedua dicampurkan sekali di dalam satu bekas dan dipanaskan sampai sebati,kacau semua bahan tu.




Yang ketiga:

  • 3 biji telur
*Putar semua telur guna high speed sampai dia gebu.




Yang keempat:



  • Campur baha yang kedua dulu, putar guna medium speed, then masuk pulak bahan yang pertama and putar sampai dah nampak sebati. Lepas tue da boleh masuk dalam bekas yang korang nak. Kukus dalam 30-40 minit. Tapi kalau boleh rajin-rajin laa check kek tu da masak atau blom.



*Nak tau kek da masak or belom, korang guna toothpick(pencungkil gigi yang bersih laa kan =.='', jgn jadi bodoh sangat.paham) then cucuk dekat kek tu, bila tarik tengok, toothpick tue bersih, takde melekat apa2 means da masak.








Sekian peeps.
p/s: gambar kek aku nanti aku letakk..skrg tak jumpa  lak


3 comments:

  1. jom join segmen nie.Hadiah gempak2..

    http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/02/worniojowo-giveaway-by-wanynaziar.html

    ReplyDelete