niin

niin

Klik

1 Nov 2012

RUPA POKOK YAHUDI (GHARQAD)




Salam and hye peeps,







 Baca title entry kat atas, hee, Pokok Yahudi atau juga lebih dikenali sebagai Gharqad oleh kalangan orang-orang Arab. Mostly, kita selalu dengar cerita or terbaca kat somewhere pasal pokok nie kan..? Tapi, taukah kita dengan rupa pokok nie macam mana...?






Dont worry, sini aku nak reveal sikit macam mana Pokok Yahudi nie. Tapi sebelum tue, ada serba -sikit aku nak cerita pasal pokok nie. Ada satu hadis yag menceritakan mengenai pokok nie. Hadis ini menceritakan tentang peristiwa akhir zaman iaitu waktu hampir kiamat. 







Pada waktu ini tentera Yahudi yang dipimpin oleh Dajjal akan berperang dengan orang Islam. Dalam peperangan ini, orang Islam akan dapat membunuh dan menewaskan orang Yahudi sehinggakan apabila mereka berselindung di sebalik mana-mana batu dan pokok untuk menyelamatkan diri, maka dengan izin Allah pokok dan batu akan memberitahu tentera Islam tentang Yahudi yang berlindung di sebaliknya.






 Akan tetapi satu pohon yang tetap berdiam diri dan akan bersekongkol dengan Yahudi iaitu pohon yang bernama Gharqad. Aku ada terbaca yag pokok nie giat ditanam kat Israel secara berleluasa.huh!







Senang cita, orang Yahudi nampak sangat tau pasal and sedar tentang kebenaran Islam dan kebenaran hadis Nabi saw. Diorang nie sebab ego dengan bongkak tak nak terima ajaran Islam, tapi  terus nak perangi orang Islam sepanjang masa.huh!









Pokok Gharqad


Pokok Gharqad nie tak sesuai ditanam dekat Malaysia sebab iklim. Alhamdulillah kannn, aku pon tak hingin dengan pokok nie.













Pokok Gharqad





 Dikategorikan sebagai beracun, dan buahnya seperti buah tomato, tetapi kecil dan hanya berdiameter 1 cm sahaja. Daun nya bewarna hijau muda. Bunganya kecil dan berwarna putih dengan tompok-tompok ungu



Kerajaan Israel ada sediakan satu dana khas untuk penanaman pokok-pokok nie. Dana kebangsaan khas nie, bertujuan nak menghijaukan bumi and tujuan paling utama adalah mencari tanah puak-puak Yahudi jie tinggal. Kempen nie berkumandang sau dunia adalah untuk mengaburi agenda jahat mereka kat Palestin.huh!






Huh! hope korang dapat laa serba sikit info kat sini and pasal entry nie dapat laaa clear kan sikit pasal pokok Yahudi nie.







Sekia and happy reading :)))
Sumber sini










6 comments:

  1. Yahudi sbnarnya dengki sbb nabi terakhir yg dipilih oleh Allah bukan dalam kalangan keturunan diorg . psl tu diorg ni ego .

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing... good info awak... pokok tu nampak macam bonsai...

    ReplyDelete
  3. diorg bukan dengki tapi angkuh..xnk terima nabi dari bangsa diorg..big different :) infact diorg memang tak leh trima nabi mana2 pn..

    ReplyDelete