niin

niin

Klik

6 Sep 2012

KEDUDUKAN JERAWAT DAN PUNCANYA

 Salam and hye peeps,









Perasan tak TIBA-TIBA 1 Jerawat muncul di badan? Tiba-tiba ada dekat 

  • pipi kiri
  •  dagu
  •  belakang badan 
  • hidung 


HATI-HATI kerana kerana ada sebab dan PUNCA ia terjadi. Baca Kedudukan Jerawat dan Punca





6 Tempat Kedudukan Jerawat dan punca :



1) DAHI >> Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih. Stress Kumpulan ini biasanya panas baran.

 Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak.


2) HIDUNG >> Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal. Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi


3) DAGU >> Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.


4) PIPI KIRI >> Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.


5) PIPI KANAN >> Fungsi paru-paru mungkin tidak normal


6) PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN) >> Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik




Ini kemungkinan-kemungkinan yang mungkin berlaku, untuk lebih kepastian silalah jumpa doctor yang lebih pakar, makan makanan yang sihat. Boleh jugak elakkan makanna yang berminyak atau berhormon seperti ayam.





Sekian and happy reading :)))
Sumber sini




16 comments:

  1. ouhhh ptutla sy ad jerawat kat dahi.. sbb asyik mrh2 je then slalu juga timbul kt dagu dan belakang bdn

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..sama laa nasib kita..tp nnty try letak patch pad kat kaki..mybe sbb toksin dlm badan kot,mcm sy ;')

      Delete
  2. wahh..nice post.. zaman jerawat tegar dah takde dah.tu zaman remaja tgh top, byk nye jerswat.skang,cucu-cucu jerawata je singgah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee thx Azriff,hope dpt mmbantu..untunglah dh berlalu..sy ada lg nih ;')

      Delete
  3. sekrg haz ade jerwt kt hidung. waa >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..hee..try baca punca ..hope dpt atasi :)

      Delete
  4. alhamdulilah skrg dah jarang naik jerawat...harap2x xk naik ler...

    sis jom singgah sini...sya ada tag awk..

    http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/09/contest-segmen-bersama-warna-kegemaranku.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon harap yg sama jgk utn diri sy ;")
      thx cik honey, sudi tag saya ..dh view,kalau xde pape sy joi jgk :)

      Delete
  5. alamak...patotla selalu naik kat dagu....memang sgt obvious

    ReplyDelete
  6. menarik. haha rupa-rupanya ada maksud

    ReplyDelete
  7. tenkiussss awak!! saya mohon copy boleh? senang nak review balik nanti

    ReplyDelete