niin

niin

Klik

14 Aug 2012

SOALAN SENSITIF DURING INTERVIEW




Salam and hye peeps,






Based from entry title,soalan sensitif yang dimaksudkan adalah soalan yang mempunyai unsur seperti aspek:



  • Agama/amalan/kepercayaan
  • Bangsa/kaum/etnik
  • Tempat asal
  • Politik
  • Warna kulit
  • Jantina
  • Kekurangan anggota/ketidakupayaan/OKU
  • atau lain-lain lagi



Entry ini adalah lebih menjurus kepada cara untuk menangani soalan sensitif time interview. Biasalah time interview, semua orang somehow akan feel like 'butterfly in their stomach'. Time tue lah nak muntah, nak kencing, nak pitam, nak stress, nak tumbuk orang, nak makan.Ahaks :)



Interview biasanya berlangsung between 45 minute and sometimes boleh sampai 2 jam (maybe,depends ikut interview lah). Thats why, pleasee jangan skip your breakfast,takut nanti menganggu your focus during the interview. Sebabnya sometimes,kita akan feeling excited/takut sangat sampai tak rasa lapar, soo,kalau tak rasa lapar paksa jugak diri untuk makan.



Soalan yang selalu ditanya adalah berkaitan dengan jawatan yang dipohon dan jugak pasal tugas yang bakal dilakukan jika berjaya mendapat jawatan tersebut.



Sekiranya, terdapat soalan yang menyentuh latar belakang pendidikan,ia haruslah boleh dikaitkan dengan pekerjaan tersebut seperti:


  • pendidikan 
  • pengalaman kerja
  • penglibatan
  • aktiviti/pencapaian professional sebelum itu


Berbalik semula kepada soalan sensitif ketika interview tadi. Seperti mana kita sebagai calon temuduga (Interviewee)  mempunyai etika atau garis panduan yang ditetapkan, penemuduga (Interviewer) juga mempunyai etika atau garis panduan. Antara soalan yang tidak boleh ditanyakan:


  • Soalan yang tiada kaitan dgn jawatan dipohon
  • Soalan yang sensitif/diskriminasi



Jadi sebagai calon temuduga,kita mesti lebih bijak dan matang utuk tangani soalan demikian.
Apa yang anda harus lakukan ialah :

  • Stay positive
  • Jangan anggap solan tersebut berbaur sensitif dan menuduh penemuduga cuba mendikriminasikan kita
  • Mesti ingat!! bahawa setiap soalan yang ditanya mempunyai tujuan tertentu


Ketika ini, kita ada hak untuk meminta penemuduga jelaskan rasional di sebalik pertanyaan tersebut.Gunakan teknik berikut :



“Maafkan saya, boleh Encik/Cik/Puan ulang kembali soalan sebentar tadi.”





“Maafkan saya, saya kurang faham bagaimana adanya perkaitan di antara perkara tersebut dengan jawatan yang saya pohon ini. Boleh Encik/Cik/Puan tolong jelaskan?”





“Maafkan saya, saya tidak melihat rasional dan perkaitan di sebalik soalan itu dan jawatan yang saya pohon ini. Saya tidak rasa selesa untuk memberikan jawapan sekarang.” 





Peringatan!!penemuduga tidak berhak memaksa anda untuk menjawab soalan yang anda enggan jawab jika ianya tergolong dalam kategori soalan sensitif. Ini kerana temuduga yang baik harus berlangsung dalam keadaan yang profesional, neutral dan selesa untuk kedua-dua pihak. 



Jika berlaku sebarang paksaan, secara lisan apatah lagi dalam bentuk tingkahlaku (seperti tindakan menghentak meja atau jelingan sinis), anda boleh memilih untuk beredar daripada ruang temuduga secara baik.







Sekian and happy reading :)))
Sumber {  }



20 comments:

  1. Dah lama meninggalkan zaman interview..... mesti ngerikan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..saya nie nanti nak kena hadap lah benda2 nie time nak masuk keje after grad nnty sis :'(

      Delete
  2. assalamualaikum lyliana....bila kena interview ni mesti kena pandai la jawab bila soalan tu dikemukakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalan sis, aah itulah...tgh menimba ilmu nih :))

      Delete
  3. Replies
    1. salam..echa..thxx ye..hope dpt mmbntu

      Delete
  4. HEHEHE .. SY KEJE XKENE TEMUDUGA PUN .. EKEKE

    THENX KONGC2 TIP ..

    ReplyDelete
  5. nice entri. maklumat berguna. kadang tu penemuduga memang sajer jer nak test kita..cis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx mecha..kannn,diorang sje je.nk gertak

      Delete
  6. thx u for the tips dear
    momoy kalau kena interview paling kurang 2 jam
    paling lama 3 jam
    tiap kali soolan tanya
    momoy bagi jawapan dan contoh (experiences )momoy
    baru konkrit

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome..thx for da commment also
      waahh..lama nye interview,nie momoy kena jwb soalan ke diorang.haha ;')

      Delete
  7. nice entry lah cik muda..thumb up! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx ..hope bole bntu nnty kalau g interview

      Delete
  8. nice info kepadaanak2 muda kita...yeah...

    ReplyDelete
  9. baru lepas temuduga spa. huhuhu macam2 kena.. kena pulak dia tanya, "apa itu pembangan lestari?" gua ngan kalut ladi berdebar jawab dengan nada gigih sambil kelentong serba sedikit.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..yeke..haha,nasib xpengsan jawab...:P
      sekali kena soalan yg xtau,mmg gabra pon ..huh

      Delete
  10. tq untuk info ini...amat berguna pada anna... =)

    ReplyDelete