niin

niin

Klik

28 Jul 2012

PETUA HILANGKAN JERAWAT



Salam and hye peeps,


Merujuk tajuk kat atas nih,petua or tips nak hilangkan jerawat. Mula2 tu, jerawat ada banyak jenis and vary for each person condition.Macam sekarang nih,kat muka aku tengah menular jerawat pasir T.T  #stressssss rasa


Ini aku listkan cara2 yang aku baca kat buku dan ada jugak amik dekat internet.Jerawat boleh terjadi atas banyak sebab:

  • stress
  • toksin dlm badan
  • pemakanan
  • darah kotor
  • alat cosmetic
  • jari kotor pi sentuh muka  (peringatan utk diri sendiri T.T )
  • banyak lg lah,tak larat nk list



Cara atau petua atau tips untuk atasi:

  • kalau dah stress tue,jgn stress lebih2 pi lah happy kan diri anda,tak pon boleh laa, baca potongan ayat kat bawah nie,kalau rasa tak cukup,maybe boleh capai al-Quran utk dibaca.moga hilang stress ye




  • nie sebab tak banyak atau jarang atau pemalas nak exercise (mcm aku jgk T.T). toksin yg berlambak dlm badan boleh dibuang dgn cara mengeluarkan peluh. Selain tu, aku rasa boleh jugak gunakan 'patch pad' benda alah yg berfungsi utk buang toksin (cara nie sangat sesuai utk org pemalas exercise mcm aku). 
    
             Kat bawah nie adalah salah satu contoh utk patch pad, tp jenis brand nie agak mahal,ada 
             jaa yang murah punya,tp susah sikit nak cari. Tapi kalau brand mcm nie pon not bad jgk,
             sbb msuk kategori boleh dipercayai jgk lah kan, benda alah ni boleh dibeli dekat 
             guardian,watson,kedai farmasi. selalunya ditampal kat kaki time malam,tp kalau nk
             satu badan pon boleh kut.




  • Cakap pasal pemakanan,sapa yg tak suka makan,lembu pon suka makan, kalau ngaku tak suka makan,maybe anda spesies luar bumi atau luar alam atau dua alam :P  Suka makan ayam tak..? of coz laah kan, aku ada baca, diorang nih sarankan jgn makan ayam at least seminggu or 2mnggu.                                                                                                                                    Cara nie, dikatakan agak berkesan jgk (aku pon tak try lagi) sbb al-maklumlah, ayam tue kan ada banyak hormon sbb kena cucuk. So,kurangkan makan ayam..aku nak cakap kurangkan yg lain2 pon susah jgk, soo,ayam sudah,kang mati pulak tak makan..erkk

  • Darah kotor masuk kategori pemakanan dengan toksin tue, sbb dua2 nie berkaitan. Sebab pemakanan lah yg bole sbbkan darah kotor,sama jgk dgn toksin. Selain tu, boleh pi berbekam. Bekam nie fungsi dia nak buang darah kotor jgk lah. Nabi kita pon galakkan pi berbekam.

  • Penggunaan alat cosmetic yg berbagai plus berlebihan pon boleh sebabkan jerawat,then dah pakai malas pulak nak cuci betul2 =.='' Lain kali jgn pakai,senang,pakai  yg basic2 sudah yee.

  • Suka sentuh muka dgn jari,so potong jari anda..haha,silalah basuh jari kalau nak picit atau nak sentuh or makesure tangan tak kotor.pakai lah hand sanitizer,atau selalulah bawak wet tissue, selalulah cuci sarung bantal,blanket,cadar.





TIPS:

  • ganti bedak compact dgn bedak Dettol yg tabur,sbb bedak Dettol nie,antiseptic.berkesan utk kurangkan jerawat.

  • bedak sejuk + garam + air = campur semua nie, selawat sikit, tempek kat muka tiap2 malam. garam jgk salah satu elemen yg boleh menghalang jerawat.

  • kunyit hidup + beras + putih telur = tumbuk kunyit hidup dgn beras sampai lumat, pastu campur semua benda sampai sebati,then sapu kat muka..tunggu sampai kering, basuh dgn air suam.

  • pakai OXY (ikut jenis kulit jgk,kalauxsesuai jgn pakai) atau  apa2 pembersih yang diyakini berkesan

  • muka yg dah cuci bersih, tutup dgn towel lembap, dekatkan dgn wap nasi atau air panas selama 5 min (aku prefer air panas,sbb xpasal kena hentak kat blkng dgn mak aku,tiba2 pi sua muka kat nasi pasaipa..?) lepas tu,kanji nasi disejukkan, then sapu kat muka biar sampai kering.last skali cuci dgn  air suam

  • Calitkan lipstik kat jerawat yg ada,nak calit banyak mana n besaq mana (suka hati ampa lah) kandungan kat dlm lipstik berupaya utk susutkan jerawat (aku tak pernah try lg pon) n aku pon tak berapa sure sangat dgn petua nie,tp petua nie diambil dari majalah

  • pi hospital mintak ubat sapu antibiotic (pic kt bwh nie,adalah ubt utk mata,tp dsbbkan ubt ni antibiotic..boleh jee)  aku ada guna jgk satu mmg berkesan.. hehe, jerawat anda akan susut esok hari (kalau bru naik tue,cpt2 lah letak,mmg cpt lah susut)
hehe..nie lah yang aku guna


Selain tue bole jugak guna NIXODERM , product paling murah untuk hilangkan jerawat. Selain itu baca jugak PUNCA BERLAKU JERAWAT


Sekian and happy reading :))



10 comments:

  1. saye pon ttbe nk share gak..heee...org kte krim pemutih safi yang kecik,penutup ijau tu kan..leh gak ilgkan..tp ilgkan parut laaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acne or Pimple is a BIG Problem that crosses the borders of age, gender, race and social status. Benzac AC is a topical water-based gel wiyh its active ingredient benzoyl peroxide perfect for the treatment of acne. Benzac AC aparts from its acne-treatment counterparts is that it does not contain alcohol and it is fragrance free. Read more at:
      http://kidbuxblog.com/hard-on-acne-soft-on-skin/

      Delete
  2. Wah terima kasih perkongsian..
    Insha Allah akan dicuba ni..

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang sangat menarik & bermanfaat, admin. 😊

    Rahsia Kekal Jelita & Awet Muda

    ReplyDelete