niin

niin

Klik

14 Jun 2012

ANTARA BUNGKUS, TAKE-AWAY, & TAPAU

Hyepp..Hahahaha...berkurun-kurun sudahh aku tak update blog, well, aku xtau ada org baca ke tak selain aku...hahaha..Tapi xpa2..utk sapa2 yg terbaca,terlawat ..sini aku ada benda nak cerita.




Masing2 mesti selalu guna contoh mcm perkataan bungkus or takeaway, tp kalau tapau tu jarang sangat2 laa kan..Sama lah jugak dgn aku, selalu nya mmg aku guna dua perkataan tu je la..tp of coz laa ikut tempat, xkan, hang pi beli mknan kat tepi jalan ckp "takeaway mak cik' ..xde laa kan,slalu nya kt fast food je la,selain tu mesti guna perkataan 'bungkus'.


Tapi sekarang memandangkan aku kat Sarawak,basically local akan sebut 'tapau', kalau 'bungkus' tue jarang sangat2 laa org sini sebut. So, time aku nak balik Sarawak abis time sem break, aku stay kat lcct. Time stay kat area food court situ, aku nak gi beli la air dgn mmber aku.


 Aku nak air tue dlm paper cup or polystyrene cup sbb aku beli teh susu panas...hee  Tapi,cik abg yang dok jaga kaunter tu nk buat dalam cawan kedai..aku nie bukan spesies minum air cepat2 (dah laa air panas,makin lambat laa aku minum)  Then,aku pon cepat2 la ckp xnak dlm cawan.


Yang org tu pon,aku xsure laa dgr ke x,then aku nak ter'cakap 'tapau'...then aku pikir balik,dia nie paham tak kalau aku sebut 'tapau'. Then aku pon tersebut nak 'takeaway'....aku terlupa nak sebut ' bungkus',last2  si penjaga + buat air tue perli aku bila aku tanya berapa harga, then dia ckp rm1.50 (in english) ...aishh buka sengaja laah..



No comments:

Post a Comment