niin

niin

Klik

9 Nov 2017

HILANGKAN JERAWAT & PARUT JERAWAT GUNA LEMON & APLLE CIDER VINEGAR



Assalamualaikum peeps,






Woow, wooww. Dah lama sangatt sangat tak update blog nih. Selalu jaa bukak blog sebab nak tengok comment tapi dah setahun lebih tak hupdatenya ;|


So, lagumana nak bagi hilang kan jerawat dan adik adik nyaa. First sekali, cuci muka, then potong lemon dalam 2 hiris tuh, then amik hirisan lemon tuh dip kan dekat baking soda. Reaction baking soda + lemon akan nampak berbuih. Setereusnya pakai terus di muka tonyoh dekat bahagian hidung, dagu, dahi and area yang banyak whitehead and blackhead.


At the same time, dia akan matikan jerawat yang baru nak tumbuh, tengah tumbuh dan lain2. Effect boleh nampak keesokan hari, yang mana kulit muka nampak lagi cerah. Kena buat sekurang-kurang nya 3 kali seminggu or tiap hari.


sumber asal Google




Untuk Apple cider vinegar pulak, minum benda alah berkenaan tiap hari. Cara buat is, satu mug air + 2 sudu apple cider. Benda alah ni elok untuk cuci peur, as in bagi detok perut yang berkeladak tuh ;P
Then buat home made toner guna Apple cider vinegar. 


Sangat berkesan untuk hilangkan parut, black spot. Aku dah try and still tengah try, so far *clap clap* result dia memang elok. Kulit makin smooth, and bahagian pipi yang merah2 sebab acne scar+ kulit sensitif memang makin hilang.


Cara nak buat homemade toner is: 1:1 ratio bagi apple cider vinegar dengan water. Contohnya, kalau dalam botol tuh nak buat dalam kira-kira 20mL apple cider vinegar jumlah air yang sama kena dimasukkan jugak. Iaitu 20mL water + 20mL apple cider vinegar.



After that, bole simpan dalam room temp. Selalunya aku pakai time pagi  sebelum pi keja dengan time malam. Best sebab benda alah nih homemade, plus takdak chemical sebab 2 benda tuh ja yang letak, dia tak keringkan kulit and through out time dia akan heal muka. :)



Anyone yang pernah try boleh bagi revieww please kat bahagain comment so others can also benefit from it. Thanks peeps.







2 May 2016

REVIEW DAISO



Assalam peeps,


Dah lama sangat sangat tak update blog, rasa lama tak membebel kat sini. Salah satu sebab is laptop aku rosak, kalau dah rosak nak update blog pon i iz malass ;|



Hari ni nak review produk dari Daiso, ada dua produk je, esok esok aku update lagi hewhew, sebab time gi Daiso dengan makteh aku and dia rushing nak balik, ak sempat grab dua benda alah nie je.




Blusher (i dunno why i pick this)



Foundation (what color code , i dunno)



Produk ni macam best, sebab bagi aku harga dia MYR 5.00, so agak berbaloi lah kalau nak try, dua benda kat atas ni aku ada tengok review dekat YouTube, yang blusher tu bagi aku boleh tahan untuk harga macam tu, color yang aku pilih okay, dia merah tapi bila apply just nice ja kaler dia (result vary ikut kulit, sebab kulit aku tak cerah). Tapi yang aku tak minat sebab blusher ni ada efek bling bling which i never like ;) 


Overall, tak rugi jugak beli blusher nih and ada choices color lain. Untuk foundation macam kat atas tuh, aku memang tak sure tu kaler code apa, sbb time aku amik dia dalam dua box, tapi bila ak amik macam kaler yg sama, so aku just ambik ja. Then, lepas try color tu suit my skin tone + senang nak apply (texture bukan cream but lighter than that) + nice finishing 


Seriously foundation nih memang best bagi aku, sebab finishing dia cantik, tapi so far tak tau berapa lama dia boleh tahan and this foundation macam tak dak SPF, tak sure la sebab aku pon xpaham bahasa Jepun XD


Lagi satu, Daiso banyak organizer yang murah + lawa, aku just sempat amik dua, sebab dok pikiaq macam mana nak letak kat dalam bilik. Aku just beli organizer untuk letak barang kat cermin ja.








Btw will update more later or in future, byee peeps :) Thanks for reading